Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Mücadele Projesi Kapsamında Değerlendirme Toplantısı Borsamızda Yapıldı

  • 14.12.2016
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarsus Müdürlüğü ile Adana Biyolojik Zirai Mücadele Müdürlüğü tarafından “Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi” kapsamında düzenlenen toplantıların sonuncusu Borsamızda gerçekleşti.



 

Toplantıya ev sahipliği yapan Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile bölge tarımının kalkınmasına yönelik çok güzel projeleri hayata geçirmekte olduklarını söyledi.

Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay’daki İl ve ilçe müdürleri, ilgili uzmanlar ve Tarsus Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan ile Çamlıyayla İlçe Tarım Müdürü Ramazan Yıldız’ın da katıldığı toplantıda konuşan Murat Kaya, Ticaret Borsası olarak üretimin kaliteli ve verimli olması konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile birlikte ortak projeleri uygulamaya devam edeceklerini belirterek şunları kaydetti:

“Üretimimiz ne kadar kaliteli olursa, ne kadar verim yüksek olursa bu ülke o denli faydalanacaktır. Artık önümüzdeki yılın savaşları gıda savaşları olacaktır. Yani bugün planlanan dünyada artık 20-30 yıl sonra gıda savaşları yaşanacaktır. Allah o kadar verimli topraklar bahşetmiş ki ülkemize, bizlerde bu topraklardan en sağlıklı, en kaliteli, en verimli ve en yüksek verimi almamız için gerekli çalışmaları yapmamız gerekiyor”. 

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür yardımcısı Mehmet Karacaoğlu ise konuşmasında, “İklimlerin değişmesi, küresel ısınma gibi faktörler nedeniyle, bölgemizde yetişen ürünlerde değişik zararlılar görmeye başlandı. Bunlardan bir tanesi de Akdeniz Meyve Sineğidir. Bu zararlıyla ilgili konu uzmanlarıyla çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Amacımız önümüzdeki yıl zararlıyı en aza indirgemektir. Zararlıyla etkin mücadelede hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Üreticilerimiz, meyve satın alımcıları, depocular, meyve suyu fabrikaları ve hatta bütün yöre halkının bu mücadelede rol alması gerekmektedir.”

Projenin Tarsus ayağında Ağustos ayı içinde ( Borsamızda gerçekleşen 17.08.2016 tarihli Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele konulu eğitim) düzenlenen eğitim ile Tarsus sınırları içerisinde 100 Narenciye üreticisine 4500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtımı yapılmıştı. Projede yer alan Adana, Osmaniye, Hatay bölgelerindeki Tarım Müdürlükleri de kendi bölgelerinde belirlenen narenciye üreticilerine tuzak dağıtımını Proje kapsamında gerçekleştirmişlerdi.

Bu gün gerçekleşen toplantıda ise dağıtımı yapılan Meyve Sineği Tuzaklarının Paydaşımız olan Tarsus İlçe Tarım Müdürlüğü ve Adana, Osmaniye, Hatay bölgelerindeki Tarım Müdürlükleri yetkililerinin de katılımı ile takibi neticesindeki verileri ve üreticilerin meyve sineği tuzaklarının kullanımı, tuzakların kimyasal  mücadele yapılan bahçelere kıyasla işe yarar etkinliğinin gözlemlerinin bilgisini paylaşıldı.

Toplantıyı yöneten ve proje konu uzmanı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Ens. Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Karacaoğlu ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Ens. Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Adalet Hazır,Projede uygulama hataları olan  narenciye bahçelerinin hariç tutulduğunda  tuzak kurulu bahçede sinek vurgunu %3 oranlarına kadar inerken Kimyasal mücadele yapılan bahçelerde % 10 sinek vurgunu tespit edildiği, kimyasal mücadeleye oranla tuzaklı mücadele daha etkin ve sağlıklı olduğu açıkça gözlendiği anlatıldı. Ayrıca,tuzaklı mücadelenin avantajları, Meyve sineği haricindeki yararlı böceklerin zarar görmediği,tuzakların bakımlarının yapıldığı müddetçe hasat sonrasında da sinek yakalamaya devam edip mücadeleyi sürdüreceği, gelecek sezon için zaralı popülâsyonun azalmasına etki yapacağı toplantıda bildirildi. Proje değerlendirmesinde sonuç olarak dekara 35 TL. verilen destekleme tutarının yükseltilmesi, Proje kapsamında 10 dekarla sınırlı tutulan alanın yükseltilmesi, Akdeniz Meyve Sineğine ruhsatlı olan tuzakların diğer meyve çeşitlerinde de ruhsatlandırılmasının uygun olacağı görüşüne yer verildi.

Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Mücadele Projesi Kapsamında Değerlendirme Toplantısı Borsamızda Yapıldı
Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Mücadele Projesi Kapsamında Değerlendirme Toplantısı Borsamızda Yapıldı