Çukurova Sifed'in Mersin Ziyareti

  • 15.10.2012

Kalkınma Ajansları yönetmeliği kapsamında TR 62 bölgesinde yer alan Mersin ve Adanalı iş adamlarının proje geliştirme çalışmaları hızla ilerliyor. TR 62 kapsamında Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) adının Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) olarak değişmesinden sonra kolları sıvayan bölge işadamları Adana'dan sonra bu kez de Mersin'de bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Mersin ve Adana'da yer alan derneklerin oluşturduğu Çukurova SİFED, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Karayolları 5. Bölge Müdürü Yakup Dost ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal'ı ziyaret etti.

Ziyaretlerde Mersin ve Adana birlikteliği ile Çukurova'dan metropol kent oluşturma olgusunu anlatan iş adamları yoğun bir program düzenledi.

Günün ilk ziyaretini Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na gerçekleştiren Çukurova Federasyonu yöneticileri, ortak projelerinden ve bölge birlikteliğinden duydukları heyecanı dile getirerek bölgesel kalkınma için ellerinden gelenin fazlasını yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Vali Güzeloğlu ise, "Böylesi seçkin bir gurubun, temel ve somut projeleri ve her iki kentin beklentisi olan yatırım, istihdam öncelikleri temelinde gündemde olan konu ve değerlendirmeleri yaparak güç birliği yapmalarını kutluyorum. Sayın başkanların şahsında, temsil ettikleri bütün üyeleri ve üst ölçekte Adana-Mersin birleşmesinin, ekonomik-sosyal anlamda ortak proje ve her alanında birlikte çalışması, ülke zenginliğe katkı sağlayacaktır" dedi.

Federasyon üyeleri daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı ziyaret etti.

Başkan Özcan, Çukurova bölgesel hava limanı projesinin son derece önemli olduğunu, bu projenin Çukurova bölgesinin birlikteliğini pekiştireceğini bununla beraber Çukurova ekonomisini kalkındıracağını söyleyerek bu projenin yanı sıra turizm bölgesi projesinin de yıllar önce hayal olduğunu fakat bunun Mesiad'ın üstün çabasıyla gerçekleştiğini vurguladı. Kendisinin de en büyük hayalinin Mersin-Tarsus-Karataş-Yumurtalık-Erzin ve Samandağ'a kadar olan bir sahil yolunun hayata geçirilmesi olduğunu söyleyen Özcan, yine bu projede de STK'Lara büyük iş düştüğünü söyledi.

Federasyon üyeleri, ziyaretten sonra Başkan Özcan'ın da katıldığı öğle yemeğinin ardından diğer bir durak olan Karayolları 5. Bölge Müdürü Yakup Dost'u ziyaret ettiler.

Ziyaret sırasında Mersin-Antalya karayolundan Mersin-Tarsus kıyı yolu projesine, Erdemli-Taşucu asfaltlama yapımından D-400 karayolunun rahatlatılması çalışmalarına kadar birçok konu ele alındı. Ulaşım ve lojistik ile ilgili bilgi veren Karayolları Bölge Müdürü Yakup Dost, projelerin en kısa sürede sonuçlanacağını, ayrıca projelerin hayat bulmasıyla Mersin için artık uzun vadede yol yapımına ihtiyacı olmayacağını söyledi.

Mersin'in en büyük problemlerinden biri olan liman ve doğu girişi yolu ile ilgili çalışmalarını şematik uygulamaları ile anlatan Dost, burada ki yol genişliğini dört şeride, yol ayrımlarını ise daha basite indirgeyerek trafiğin rahatlamasını sağlayacaklarını söyledi.

Uygulanan projelerde kamulaştırma problemleriyle de sık sık karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Dost, bu tür problemlerin ortadan kalkması için var gücüyle çalıştıklarını, hem vatandaşın mağdur olmaması hem de kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Tüm bu proje ve uygulamaların yanında olduklarını ve desteklerini hiçbir zaman kendilerinden eksik etmeyeceğini belirten Çukurova Federasyonu Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin ve Adana birlikteliğini pekiştirecek dinamiklerden birisinin de ulaşım olduğunu, ulaşım olmadan ne ticaretin ne de üretimin olacağını, Ortadoğu ve Asya'ya açılan kapının bu bölgede olduğunu vurgularken Bölge Müdürü Yakup Dost'un çalışmalarına tam destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Federasyon üyeleri, son olarak Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederek Başkan Ahmet Ünal'la görüştü.

Başkan Ünal, "Bütünleşmenin büyüyerek devam ettiğini, giderek kentle uyuşan bir organizasyonun oluştuğunu, sorunların üstüne giden bir sivil toplum hareketini gıpta ile izlediğini söyleyerek azim ve kararlılığın nasıl vücut bulduğunu sizde görebiliyorum" diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"MESİAD'ı hep takdir ettik. Büyük kararlılıkla olayların üstüne gidiyor. Şu anda daha üst ölçekli bakışla Adana - Mersin birlikteliğini sağlamaya çalışıyor. Mersin-Adana ekonomik ağırlıklı derneklerinin ve öncülerinin Çukurova Federasyonunu kurmalarını takdirle karşılıyoruz. Desteğimizle her alanda sizlerin yanında olacağımızı da önemle belirtiyorum." - Adana



Çukurova Sifed'in Mersin Ziyareti