TMO MISIR SATIŞI 735 TL/TON

  • 17.09.2013
  • tarsustb

TMO'nin kamuoyu duyurusu;"Gıda ve hayvancılık sektörünün en önemli ham maddelerinden birisi olan mısır üretiminde, kalitenin yüksek olduğu verimli bir yıl yaşanmaktadır. TMO görev alanına giren diğer ürünlerde olduğu gibi, mısır üretiminde de sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi amacıyla her türlü tedbiri almaktadır.  

 
Ekiliş durumu, verim, kalite, maliyet ve diğer piyasa unsurlarını dikkate alarak müdahale politikalarını oluşturan Kurumumuz, 07 Ağustos 2013'de erken dönemde mısır alım fiyatını 640 TL/Ton olarak açıklamak suretiyle alımlara başlamış, bu güne kadar 500 bin ton alım yapılmış ve alımlara sorunsuz bir şekilde devam edilmektedir.   
 
Mısır hasatı ve piyasaya ürün arzının devam ettiği bugünlerde, ithal mısıra göre daha çok tercih edilen yerli ürün bulunmasına rağmen, mısır kullanıcılarının ihtiyaçlarını piyasadan karşılamakta ağır kaldıkları gözlenmektedir.
 
Oysa ki, bu yıl için 4,95 milyon ton üretim beklenen ülkemizde, yılda 5,5 milyon ton civarında mısır tüketilmekte, bulunduğumuz gün itibariyle herhangi bir arz fazlamız bulunmamaktadır.
 
Kurumumuz ise, üreticiden satın aldığı mısırı 2 Ocak 2014'ten itibaren en az 735 TL/Ton fiyatla iç piyasaya satışa sunmayı planlamaktadır. 
 
Buradan hareketle hasatın bitimini takiben mısır fiyatlarında bir yükseliş beklenmesi doğaldır.
 
Hasatın devam ettiği bu günlerde ihtiyaçlarını henüz piyasadan karşılamamış olan sektörel kullanıcıların, hasat sezonu sonunda daha yüksek fiyatlarla karşılaşmaları kaçınılmaz olacaktır.
 
Bu ve benzeri nedenlerle,
 
Mısırı ham madde olarak kullanan sektörlerin spekülatif haberlere itibar etmeden, Ocak ayında planlanan 735 TL/Tonluk TMO asgari satış fiyatını da şimdiden dikkate alarak, ihtiyaçlarını içinde bulunduğumuz hasat döneminde karşılamalarının ekonomik açıdan menfaatlerine uygun olacağı düşünülmektedir.
 
TMO bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de piyasaları düzenlemeye ve paydaşlarını bilgilendirmeye devam edecektir.
 
Ayrıca, ÇKS Belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları ürünlerini, 1 Ocak 2014 – 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında TMO’ya satabileceklerdir.
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TMO MISIR SATIŞI 735 TL/TON