GDO’LU ÜRÜNLERDE İZLENEBİLİRLİK

  • 10.09.2013
  • tarsustb

GDO ve ürünlerinin her türlü alım, satım ve işlenmesi sonucunda İZLENEBİLİRLİK FORMLARININ doldurularak işletme bünyesinde tutulması, işletme muhasebe kayıtlarında bulunması ve tüm bu belgelerin istenildiğinde Bakanlık yetkililerine ibraz edilebilmesi gerekmektedir. 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlere Dair Yönetmelik ile Biyogüvenlik Kurulu Kararları doğrultusunda GDO ve ürünlerinde izlenebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Biyogüvenlik Kurulu tarafından kullanımına onay verilen GDO’lu 3 adet soya fasulyesi çeşidi ve ürünlerinde, 16 adet GDO ‘lu mısır çeşidi ve ürünlerinde izlenebilirliğin düzenli bir şekilde yürütülmesi, verilerin zamanında, hatasız, eksiksiz Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne iletilmesi de zorunluluk kapsamındadır. Usul ve esasları düzenleyen yönetmelikler çerçevesinde uygulanacak adli ve para cezaları miktarı yüksek olup, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

Bu çerçevede;
1-     GDO’ lu yemleri ithal eden, işleyen veya satan işletmeler ürün bilgilerini işletme bünyesinde muhafaza edecekler ve denetim sırasında ilgili diğer ekleri ile birlikte Bakanlık kontrol görevlilerine ibraz edeceklerdir.
2-     GDO’lu soya fasulyesi ve ürünlerini ithal eden işletmeler, GDO’lu mısır ve ürünlerini ithal eden işletmeler aylık olarak fiili ithalatı gerçekleştirdikleri İl Müdürlüklerine bildireceklerdir.
3-     İthalatın gerçekleştiği İl Müdürlükleri ithalatı gerçekleştiren firmaların ürün dağıtım listelerini ilgili İl Müdürlüklerine bildireceklerdir.
4-     GDO’lu soya fasulyesi ve ürünlerinin satışını yapan aracı firmalar, GDO’lu mısır ve ürünlerinin satışını yapan aracı firmalar, aylık olarak bağlı bulundukları İl Müdürlüklerine ileteceklerdir. Ayrıca İthalatçı firma aynı zamanda başka bir ithalatçı firmadan GDO’lu ürün alarak başka firmalara satış yapıyorsa bu alım satım bilgilerini Aracı Firma Tablosuna kayıt etmesi ve İl Müdürlüğüne bildirimde bulunması gerekmektedir.
5-     Bazı firmalar aynı unvanla farklı şehirlerde faaliyet gösterebilmektedir. Bu tür firmalar için ithalatçı ve aracı firmalar GDO’lu ürünü hangi ile gönderdilerse fatura o ildeki işletme adına kesilmeli ve ürünü satın alan işletme faaliyette bulunduğu ildeki İl Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır.
6-     GDO’lu soya fasulyesi ve ürünlerini işleyen işletmeler, GDO’lu mısır ve ürünlerini işleyen işletmeler, aylık olarak bağlı bulundukları İl Müdürlüklerine ileteceklerdir. Ayrıca İthalatçı firmanın ithal ettiği ürünleri yem üretiminde kullanması durumunda işlediği ürünle ilgili bilgileri fabrika işleme formuna kayıt etmesi gerekmektedir.
7-     GDO’lu soya ya da mısırdan sadece biri kullanılarak yem yapıldığında, hangi GDO’lu hammadde kullanıldı ise o ürün ile ilgili tabloya üretilen yem miktarları yazılacaktır. Her iki GDO’lu ürün kullanılarak yem yapılması halinde üretilen yemde belirtilecektir.
8-     Full fat soya kullanılması durumunda bununla ilgili veriler tablolara soya fasulyesi olarak işlenecektir.
9-     GDO’lu soyanın işlenmesinden sonra soya yağı elde eden işletmeler aylık olarak bağlı bulundukları İl Müdürlüklerine iletecektir.
 
GDO’LU ÜRÜNLERDE İZLENEBİLİRLİK