ÇEK Kullanımına Getirilen Yeni Düzenlemeler

  • 11.08.2016
  • tarsustb

Ekonomik suça ekonomik ceza gerekçesiyle 2012 yılında kaldırılan karşılıksız çeke hapis cezası, piyasalarda yaşanan sorunlar göz önüne alınarak geri getirildi.09/08/2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6728 SAYIILI KANUN hükümlerine göre çekini ödemeyen ya da ödeyemeyenlerin dava yargılamaları İcra Mahkemelerinde yapılacağından, davalar çok hızlı sonuçlanacağından çek kullanımında gözle görülür bir azalma olacağı beklenmektedir.

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6728 SAYIILI KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6728 Sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından yaptığı basın açıklamasında çek kullanımı ile Kanunda yapılan yeni düzenleme konusunda şu ifadelere yer verdi;" 6728 Sayılı Kanununla yapılan yeni düzenleme ile 2012 yılında kaldırılan karşılıksız çeke hapis cezası, piyasalarda yaşanan sorunlar göz önüne alınarak yeniden geri getirildi. Yapılan düzenlemede bankalarda çek kullandırma konusunda daha titiz davranacaklar. Şöyle ki; Kanuna göre, karşılıksız çek keşide etme, adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlandığı için çek hesabı açtırmak isteyenler bankaya adli sicil kaydı verecek. Bankalar ise  çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin ya da şirket yetkililerinin çek hesabı açma yasağının bulunup bulunmadığını kontrol etmekle yükümlü olacaklar.

Ayrıca, Ticaret siciline tescil edilen şirket yetkilileri hakkında verilmiş bir çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı varsa bunların yetkilisi olduğu tüzel kişilere çek defteri verilmeyecek.

 

Cezalar Ne olacak

 

Üzerinde tarih bulunan ve kanuni süresinde ibraz edilen çekle ilgili karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, bin 500 güne kadar adli para cezası verilecek.

Adli para cezası; çek bedelinin karşılıksız kalan miktarı, çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz tarihinden itibaren işleyecek.

Kanun, yayımı tarihinden önce karşılıksız işlemi gören çekleri kapsamayacak.

Bu cezaların uygulanmasında meşruten tahliye ve denetimli serbestlik uygulanmayacak ceza aynen çekilecektir.

 

Son olarak ifade edeceğim uzun süredir çatı örgütümüz TOBB ve Borsamız tarafından da devamlı dile getirilen KAREKODLU çek kullanımı hususunda 31/12/2016 tarihinden sonra bankalarca çek hesabı sahiplerine bu Kanunla eklenen hüküm gereğince bulunması gereken karekod ve seri numarası unsurlarını içermeyen çek yaprağı verilmeyecektir."

ÇEK Kullanımına Getirilen Yeni Düzenlemeler