2016/2017 MISIR Durumu Raporumuz Yayında

  • 25.07.2016
  • tarsustb

Borsamızda 22/07/2016 Cuma Günü düzenlenen Yeni Sezon Mısır Hasat öncesi yapılan toplantıda Borsamızın hazırladığı 201/2017 Yılı Mıısır Durumu raporu Başkan Murat Kaya tarafından mısır sektör temsilcilerimize sunuldu.

Rapor içeriği ile ilgili bilgilendirme yapan Başkan Murat Kaya yeniğ sezon için şu ifadeleri belirtti.

 

"İnekler ve tavuklar, buğday ve mısır tüketiminde insanlarla yarışıyor."

 

BM Dünya Beslenme Programı Başkanı Josette Sheeren'in  2007 YILINDA KULLANDIĞI ifadesidir.

Dünya nüfusu, "Patlama" denecek kadar hızla artıyor : Bugün 7,5  milyara yaklaşan yeryüzündeki insan sayısı 2025'te 8 milyarı geçecek, 2050'de 10 milyarın üstünde olması tahmin edilmektedir. Türkiye nüfusu ie 100 milyonun üstünde olacağıdır. Yani küresel sofraya önümüzdeki 20 yılda 1.5 milyar, 35  yılda da 2.5 milyar kişi daha oturacak. 

Dünyada her 2,5 insandan biri Çin ve Hindistanda yaşamaktadır. Tahıl gruplarında, Bu insanların beslenme alışkanlığı tamamen  pirince dayanmaktadır. Ancak bu iki ülkenin devlet yönetimleri pirince dayalı beslenme ile sakatlıklara ve beden bozukluklarına yol açan "Malformasyon" hastalığının devlet bütçelerinde sağlık harcamaları faturalarını kabarmakta olduğunun farkında  ve bu nedenle yaklaşık son 10 yıldır  insanlarını hububat türevi ( buğday, mısı, vb)ürünlerle ile beslenmeye teşvik etmektedir.Düşünün, Türk halkı yapılan istatistiklerde yılda 150 kilo un tüketmektedir. 50 kilo buğday unundan 66 kilo ekmek üretildiğine göre 198 kilo ekmek bir Türk tarafından tüketilmektedir. Çinli ve Hintli , bir Türkün yarısı kadar yani 100 kilo ekmek veya 75 kilo buğday unu tüketirse yılda 202,5 milyon ton buğday unu veya 285 milyon ton buğday tüketir anlamına gelir.

Şimdi bu iki ülke beslenme şeklini tamamen Avrupalı , Amerikalı gibi sadece hububat türevi ürünleri ile beslenmenin yeterli olmayacağını düşünüp ki, yeterli olmayacaktır, tavuk , yumurta , et ve süt ile de beslenmelerini de teşvik ederlerse, (  Çin hükümeti, sağlıklı kuşaklar yetişmesi için okullarda çocuklara her gün süt dağıtıyor) tahıl grubuna ihtiyacın ne kadar fazlalaşacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

 

2015 yılı dünya mısır üretimi 1 milyar ton sınırındadır.Bugün başta Brezilya olmak üzere  Çin, ABD, Güney Afrika ve bioyakıtı teşvik eden diğer ülkeler de biyoyakıt üretimi hızla artmaktadır.Biyoyakıtın en ucuz üretilebilir hammaddesi mısırdır. Bioyakıt amaçlı mısır üretimine ayrılan tarım arazisi her yıl daha da genişlemektedir. Dünya mısır tüketimi kullanım alanlarının artmasıyla (özellikle ethanol imalinde) tüketim değerleri son 10 yılda daha da artmıştır. IGC tarafından biyoetanol üretimi amaçlı mısır kullanımının, fiyat azalmalarına bağlı olarak daha fazla mısırın bu alana gitmesi ile birlikte, 130 milyon tonu ABD’de olmak üzere toplam 270 milyon tona ulaşmış olduğu belirtilmektedir (FAO, 2014a)

 

Mısır biyoyakıtta kullanıldığı gibi aynı şekilde hayvansal tüketim maddesi olarak ta kullanılmaktadır. 10 yıl öncesinde dünya mısır tüketimi 460 milyon ton seviyesinden bugün 580 milyon ton seviyesine yani yem sanayinde kullanılmıştır.130 milyon ton civarında beklenen dünya mısır ticareti beklentisi de 2015/16 yılı tahminine göre düşüş göstermekte, ancak Avrupa’nın mısır ithalatında meydana gelmesi beklenen bu düşüsün, kuraklık sıkıntısı bulunan Güney Afrika ülkelerinin yapacağı ithalatlar ile dengeleneceği varsayılmaktadır.

 

Türkiye’de son 10 yılda mısır üretimine paralel olarak verimde de düzenli bir artış görülmektedir. 2001 yılında dekar başına 400 kilogram olan verim, 2012 yılında ise 739 kilograma yükselmiştir.2015 yılında da artışını sürdürmüş ve 933 kilogram/dekara ulaşmıştır. Bu verimlilik oranları ile Türkiye, dünya ortalamasının üzerindedir.

Yaklaşan yeni sezonun başta üreticimize olmak üzere Ülkemize , bölgemize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyoruz.

 

Saygılarımla

Murat KAYA

Başkan

 

 

İLGİLİ RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN HABER VİDEOSU

 

2016/2017 MISIR Durumu Raporumuz Yayında