Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Önemi Konulu Toplantı

  • 27.05.2016
  • tarsustb

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen Soya Yetiştiriciliği konusunda yapılan toplantımıza üreticilerimizin ilgisi yüksekti.Toplantı açılışını yapan Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan "Bölgemiz ve ülkemiz açısından çok önem arz eden soya üretimi ihtiyacımızı karşılamamaktadır.Dışa bağımlılık oranımızın en yüksek olduğu geniş kullanım alanına sahip soyanın üretiminde dikkat edilmesi gereken faktörleri bugün burada sizlere hocamız soya ıslahçısı Ahmet Nedim Nazlıcan anlatacak. 2016 yılı desteklerine baktığımızda soya desteğinin 10 kuruş arttırıldığı ilave olarak 3 kuruşta sözleşmeli ekimine destek verildiğini görüyoruz. Bundan anlaşılmalı ki devletimizde soya üretimini teşvik etmektedir.

Başkan Murat Kaya toplantıya katılan üreticilerimize Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü'ye üyelerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederek "Soya denilence aklıma ilk gelen yer Ballıca köyüdür.Tarsus ta yıllardır soyanın en çok ekildiği yer olması ve soyada öncülük etmesi bakımından en yüksek verimin alındığı yerdir. “Sarı altın”, “asrın bitkisi” gibi yakıştırmalara konu olan soya, temelinde bir yağ bitkisidir. Ancak yağın yanı sıra 400’ün üzerinde gıda ve içecek maddesinde kullanılmaktadır.Un, süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, kemiksiz et, kahve, salça, alkol, ekmek, makarma, tarhana, leblebi ve çocuk maması bunlardan bazıları.Hatta ilaç, boya, kağıt, sabun, lastik ve plastik gibi maddelerde de kullanılıyor.Ülkemizde 2015 yılında 367 bin dönüm arazide soya ekilmiştir. Gerçekleşen üretim 161 bin tondur.Bu üretimin 215 bin dönümü Adana'da olup 95 bin ton üretim gerçekleşmiş, 72 bin dönümü Tarsus'ta olup, 35 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir.Her yıl 2,25 milyon tondan fazla ithalatını yaptığımız soya için ödediğimiz 3 milyar TL'sıdır.Bir çiftçi olarak soya üretiminin diğer ürünlere nazaran üretim açısından, girdi maliyeti ve satış fiyatı noktasında daha karlı olduğunu düşünüyorum." ifadesinde bulundu.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Nedim Nazlıcan Soya Yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlatarak Ülkemizin ve Dünya soya üretim ve tüketim dengeleri konusunda bilgilendirme yaptı.Soyanın ekimi bakımı ve mücadelesi hakkında faydalı bilgiler veren Nazlıcan, soyanın kalite ve veriminin diğer dünya üreticilerine oranla ülkemizde yüksek olduğunu vurguladı.

Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanması şeklinde son buldu.

Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Önemi Konulu Toplantı
Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Önemi Konulu Toplantı
Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Önemi Konulu Toplantı
Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Önemi Konulu Toplantı