Buğday Sektörü Borsada Buluştu

• 13.05.2016

Borsamızın 2016 Yılı Buğday Sektör Buluşması toplantısı yapıldı.Toplantıya Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, Tarsus TSO Başkanı H.Ruhi Koçak, Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Mekobirlik Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Özcan, Adana TMO Şube Müdürleri ve Tarsus Yenice Ajans Müdürü ve Borsamız üyeleri katıldı.

Başkan Murat Kaya, açılışta yaptığı konuşmada dünya nüfusunun 2050 yılında bugünkü nüfustan %34 daha fazla olacağı, yani 9,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna göre gıda üretiminin %70 oranında arttırılması gerekecektir.Tarımda, dünyada 80 trilyon dolara yaklaşan küresel hasılanın yüzde 5,5 nu tarımsal ürünler oluşturmaktadır.Türkiye tarım üretiminde Avrupa'da 1., dünyada 7. sırada yer alıyor.Nüfusun yüzde 25'ini istihdam eden, dolaylı bir şekilde de tüm toplumu ilgilendiren stratejik bir sektör olan tarımda, Avrupa standardında üretim yapabilirsek tarımsal üretim hacmimizi 60 milyar dolardan 280 milyar dolara yükseltebileceğiz.Türkiye tarım ihracatı nın 6 da 1’ini (yaklaşık 1 milyar dolar) bölgemizden gerçekleştiriyor.2014 yılında 22,5 milyar dolar olan tarım ihracatımız 2015 yılında 20,8 milyar dolara geriledi.Tarımsal ürün ihracatında ilk üç sırayı ABD, Hollanda ve Almanya yer alırken, 165 ülkeye ihracat yapıyoruz , ancak  ihracatta 26. ülkeyiz.İşci/çiftçi başına düşen tarımsal katma değer de 7 bin dolar ile 35 ülke içinde 29 uncu sıradayız."dedi.

“Tarım mucizesi” HOLLANDA'nın tarımsal üretimine değinen Başkan Murat Kaya; "42 bin kilometre kare ile Konya şehri büyüklüğünde bir ülke Avrupa’nın en küçük ve en yoğun nüfusuna sahip olan Hollanda’nın tarım alanları Türkiye tarım alanı yüzölçümünün 20’de biri kadar, yüz ölçümü ise 18’de biri.Tarım ve bahçe bitkileri sektöründeki işletme sayısı 65 binden fazla.Hollanda'nın sadece en büyük 5 tarımsal ihracat ürününün toplam değeri 34.8 milyar Euro'yu buluyor.Süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri,et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü,bir tarafta 20 milyar dolarlık tarımsal ihracatı bulunan Türkiye, diğer tarafta 90 milyar dolardan fazla tarımsal ihracatı olan Hollanda.Tarım ve özellikle süt bitkisi sektöründeki başarısında kooperatiflerin ve satış salonu ( mezat)  sisteminin payı büyük." diyerek önümüzdeki 5 yıl içinde startejik öneme sahip ve yakın zamanda hasada başlanacak BUĞDAY ürünü ile ilgili "   2014 yılında 5 milyon 781 bin ton buğday ithalatı ile 1,5 milyar dolar ödedik,

2015 yılında 65 milyon 750 bin dekarda 18 milyon 500 bin ton buğday ürettik,ancak2015 yılında 4 milyon 350 bin ton buğday ithalatı ile 1 milyar 105 milyon dolar ödeyen ülkemiz buna karşılık 33 milyon dolarlık ihracat yaptı.Buğdayın Dünya yıllık üretim ortalaması dekara 330 kğ,Avrupa birliği ülkelerinin yıllık üretim ortalaması dekara 590 kğ, Mısır'ın yıllık üretim ortalaması dekara 640 kğ, Türkiye yıllık üretim ortalaması dekara 281 kğ ve buğday ambarı Konya'nın yıllık üretim ortalaması dekara 349 kğ'dır. Tarsus'un yıllık üretim ortalaması ise dekara 445 kğ.Stratejik öneme sahip olan buğday üretiminde istenilen kalite ve hedefe ulaşmak için;doğru destekleme politikaları ile yön verilen üretim, pazarlama ve dağıtım ağı sisteminin birlikte işletilmesi ve bu sistemin en önemli ayaklarından biri olan eğitim ve ar-ge çalışmaları teşvik edilmeli,üretici-devlet-özel sektör ortaklığı ile desteklenecek  arge çalışmaları sayesinde  başarıyı sağlayan altın üçgeni oluşturmamız gerekmektedir." dedi.

Toplantıda söz alan Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan biçerdöver çalıştırılması ve kayıpları hakkında bilgi verdi.

Adana TMO yetkilisi buğday alımları için hazır olduklarını ve sorunsuz bir sezon olacağını söyledi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ise üreticilerin zor koşullarda gerçekleştirdiği üretimlerinin iyi değerlendirilmesinden bahsetti.

Tarsus TSO Başkanı H.Ruhi Koçak ise yaklaşan sezonda alım politikasının üreticinin lehine, kaliteli buğdayın yaratacağı katma değerin ise ülke ekonomisine yaratacağı katkının öneminden bahsetti.

Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca ise anız yakmanın suç olduğunu, yakanların ise yüksek cezalarla karşılaşacağını hatırlattı.

Toplantı üyelerimizin sorun, soru ve çözüm önerilerinin görüşülmesi ardına son buldu.

Buğday Sektörü Borsada Buluştu