SÜT SEKTÖRÜ İKİNCİ KEZ BULUŞTU

  • 05.05.2016
  • tarsustb

Borsamız Meclis Başkan Yardımcısı Yılmaz Karabulut ile bölgemizde süt toplama ve dağıtımı yapanlar bir araya geldi.

Toplantıda Meclis Başkanı Yılmaz Karabulut toplantıyı şu şekilde özetledi.

Özellikle, kırsal kesimdeki üreticilerin hayvan sağlığı ve beslenmesi konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanan kayıplar ciddi boyuttadır. Sağlıklı koşullarda hayvan bakılamaması nedeniyle de Ülkemizde  yaklaşık 1 milyon hayvan kaybı yaşandığı belirtilmektedir. Aşılamada yaşanan eksiklikler ise bunun en önemli nedeni olarak gösterilmektedir.Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yine bir toplantımız olacak.

 

Ülkemizin genellikle kırsal alanda hayvan başına düşen süt verimi, diğer Avrupa ülkelerine göre rekabet edemeyecek boyutta düşüktür.Ancak yöremizde üretilen sütün kalitesi Avrupa ülkelerinde üretilen sütlerle aynı seviyededir.Çiğ Süt üretimi açısından  Türkiye'nin toplam tarım üretimi içerisindeki payı yaklaşık  %8.5'tır. Bugün bölgemizde ve genelinde ülkemizde yaşanan özellikle küçük işletmelerde üretilen sütün, antibiyotikli, denetimsiz ve sıcak olarak toplanıp işlenmesi gündemdeki en büyük sorunumuzdur.Bu durum gıda güvenliği açısından da uygun değildir. Diğer bir durumda üreticimizin teslim ettiği süt karşılığı yapılan ödemelerde kaliteyi de gözeten bir sistem tam anlamıyla uygulanmamakta ve bu durum süt sektörünün en önemli sorunlarından biri sayılmaktadır. Bizler mümkün olduğunca denetimli olarak çiğ sütleri kendi oluşturduğumuz kontrol mekanizmalarımızla en yüksek seviyede hijyen koşullarına, uygun olarak üreticiden sütünü en kaliteli ölçüde alarak değerlendiriyoruz.Bütün bu denetimlerimiz içinde satışı yasak olan sokak sütünü almak ve tüketmek, kentimizde olduğu gibi bütün ülkemizde de ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üretici ve sanayicinin örgütlü olması, kayıt dışı ile mücadelede son derece önemlidir. Oysa biliyoruz ki; gerek birincil üretimde, gerekse endüstriyel üretim yapan kesimde örgütlülük etkili değildir. Çiftçinin, köylünün örgütlendiği birçok yapı var (kooperatifler, üretici birlikleri, ürün konseyleri v.b.) ancak bu yapılar dağınık ve bir araya toplar nitelikte şimdilik değil. Biz Tarsus'ta kendi aramızda kuracağımız sistem ve sağlayacağımız işbirlikleri sayesinde koordineli bir yaklaşım oluşturmaya çalışıyoruz.Borsamız laboratuarında kullanıma sunulan çiğ süt analiz cihazları da çiğ sütte hedeflediğimiz kaliteye ulaşmamıza yardımcı oluyor

SÜT SEKTÖRÜ İKİNCİ KEZ BULUŞTU