ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

  • 12.04.2016
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında 30.12.2014 tarihinde imzalanan sözleşme ile 15.01.2015 tarihinde başlayan 2015 yılında destek vermeye başladığımız ve 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 5 yıl süreli Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidinin Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi Projesi  ile ilgili olarak Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüze gerçekleştirdiğimiz ziyarette Alata Müdürü Dr. Davut KELEŞ ve beraberindeki heyetten bilgi alındı.

Dr. Davut Keleş ziyaretimizden duyduğu memnuniyetini ifade ettikten sonra Başkan Murat Kaya Borsa Meclisimizi tanıttı.Tanışmanın ardından yapılan çalışmalar Yük.Müh. Mehmet Erdem Kiraz tarafından  slaytlar ve raporlar ile sunuldu.

Alata Müdürü Dr. Davut Keleş; " Enstitümüzün 2015 yılı Aralık ayında düzenlemiş olduğu Enstitü Araştırma Komitesi 2016 yılı Şubat ayında Antalya'da Bakanlığımız organizasyonu ile düzenlenen ve 
ülkemiz genelindeki tüm araştırma kurumlarının ve ilgili birçok üniversitenin katılımıyla 
gerçekleşen TAGEM Program Değerlendirme Toplantısında da projemiz ile ilgili bir 
sunum gerçekleştirilmiştir. Her iki toplantıda da yapılan sunumlar kapsamında proje çalışmaları hakkında gerekli bilgiler verilmiştir. Ayrıca Tarsus Ticaret Borsası'nın projemize göstermiş oldukları ilgiden ve vermiş oldukları destekten dolayı duyduğumuz 
memnuniyet de bu toplantıda  dile getirilmiştir.

Toplantıda ayrıca, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Güçer KAFA (Bölüm Başkanı), M. Murat HOCAGİL (Bölüm Başkanı),Dr. Ayşen ULUN, Cengiz TÜRKAY (Bölüm Başkanı) uygulamalar konusunda sunumda bulundular.

Aynı gün Zeytin Yetiştiriciliği konusunda Üretim ve İşletme Bölüm Başkanı Cengiz TÜRKAY  tarafından Borsamız meclis üyelerine eğitim verildi.

Başkan Murat Kaya “Bu eğitimi istememizin nedeni kısa bir süre önce Tarsus Zeytin Platformunu oluşturduk ve Tarsus Sarıulak Zeytini için coğrafi işaret alınması için hazırlıklara başladık, diğer bir oluşumda Tarsus Organik Zeytin Yetiştiricileri Birliği kurulmasıdır. Atalarımızın dedelerimizin zamanından beri, yetiştiriciliği yapılan , binlerce yıldır bilinen zeytini daha bilimsel ve istatistiki verilerle öğrenmemiz ve tanımamız açısından hocamız tarafından sunulan bu eğitim bizler için faydalı oldu.Coğrafi işaret alınması noktasında da Araştırma müdürlüğümüz ile yapacağımız protokolle Tarsus Sarı Ulak Zeytini için bilimsel çalışma başlatacağız. Gayretlerimizin başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum. Alata Müdürümüz Sn. Dr. Davut Keleş’e , bölüm başkanı hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz. Burada çok güzel ve başarılı  çalışmaların yürütüldüğünü gördük, sevindik.Tarsus Beyazı Üzümü için başlatılan projede gelinen noktada bizlere sunulan verilerin sonuçları oldukça mükemmel.Hocalarımızın ellerine sağlık. Mersinin toplam üzüm üretimi 250 bin ton civarında olup ülke genelinde 4. sırada yer alırken ilimizin bağ alanları içinde Tarsus yaklaşık 120 bin dönümlük alan ile hem üretimde hemde ekili alnada ilk sırada yer almaktadır.Bu projeye Borsa olarak destek vermemizdeki en büyük gaye; Tarsus Beyazının tanelenme sorunu nedeniyle nakliyeye dayanım açısından sıkıntılı bir çeşit olması ve bu sorunun diğer çeşitlerle rekabet gücünü azaltmasıdır.Bu konuda yapılacak bir çalışma ile tanelenme sorununun ortadan kaldırılması üzümün kalitesi ve yola dayanımı arttırılması ile pazarlama şansı yükselmesi sağlanması hedeflenmektedir.İşin özü, Tarsus Beyazı Üzümünün ticari hale getirilmesi ve iç satışı ile ihracatının sağlanmasıdır. Üreticilerimizin bin bir emek ve zahmetle ürettikleri ürünlerini dünya pazarlarında hak ettiği konuma ulaşması ve markalaşmasının sağlanmasıdır. Tarsus’ta bağcılık adına yöresel bir markamız olan Tarsus Beyazı üzüm çeşidimiz için bu son derece önemlidir. Tarsus Beyazının sorunlarına dair çözüme ulaştığımızda Bir Dünya Markası da yaratmış olacağız.

Bu sorun aşıldığı takdirde pazar payının artabileceği ihracat kabiliyetinin yükselebileceği ve böylelikle hem üreticisine hem yöreye hem de bağcılık sektörüne daha fazla kazanç getirecektir.

Borsa Meclisimiz, daha sonra Alata Hizmet alanı ve desteklediğimiz projenin uygulama sahasında gezi ve incelemede bulundu.

ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
ALATA'DA TARSUS BEYAZI PROJEMİZ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ