Personellerimiz Eğitimde"Takım Ruhu ve Kaz Kafalı Olmak"

  • 06.03.2016
  • tarsustb

Çağ üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Eda Yaşa Özelturkay tarafından Borsamız personellerine "Takım Çalışması" konulu eğitim verildi.Eğitimin genel içeriği ve bizlere kazandırıldığı;

Ekip çalışması bir orkestra gibidir ve bu orkestra gücünü uyumdan alır,solist yoktur. Ekip üyeleri birbirleri ile sürekli iletişim halindedirler. Bu nedenle de kendi performansları kadar diğer üyelerin performanslarında da sorumludurlar. Ekip içinde etkileşimi artırmanın yolu da doğru iletişimden geçmektedir. Ekip üyeleri bütünü birlikte tamamladıklarını unutmadan birbirlerine karşı saygılı olmalıdırlar. Üyeler birbirlerine emir vermek yerine rica etmeli, geri bildirimlerde bulunmalıdırlar.

Takım Ruhu ve Kaz Kafalı Olmak

Yaban kazları çok uzun mesafeler aşarak göç eden kuşlardır. Bilim adamları araştırmış, "Bu kazlar neden V şeklinde bir grup yaratarak uçarlar" diye...Ve sonuçta kazların hiç de "kaz kafalı" olmadıkları ortaya çıkmış. Onların göç stratejilerini yakından izlerseniz liderlik, ekip ruhu, takım çalışması ve dayanışma konusunda çok önemli dersler alırsınız.

Yaban Kazlarının Göç Stratejileri

1. Yaban kazları V şeklinde uçarlarken öndeki kazların kanat çırpması sonucu arkaya doğru giden hava akımı arkadaki kazların çok rahat uçmasını sağlar. Böylece tek başlarına gidebilecekleri mesafeden % 70 daha fazla giderler.

Sonuç. Kişilerin aynı gaye için bir araya gelerek oluşturdukları sinerji her birinin hedefine daha rahat ulaşmasını sağlar.

2. Kazlardan biri gruptan ayrılırsa karşılaştığı hava akımının direnci sonucu derhal geri döner ve sürüye katılır.

Sonuç. Bütün büyük başarılara bireysel değil birlikte ulaşılır.

3. Öndeki kazlar çok kanat çırpmak zorunda olduklarından yorulurlar. Arkadakiler ise çığlık çığlığa bağırarak onları motive eder ve cesaretlendirirler.

Sonuç. Birlikte yapılan işlerde herkes üzerine düşen sorumluluğun yerine getirmelidir.

4. Kazlardan biri hastalanır veya vurularak yere düşerse derhal 2 yaban kazı daha onunla birlikte yere iner ve iyileşene ya da ölene kadar başında bekler. Daha sonra ya sürüye yetişir veya kendi aralarında V şeklinde uçarlar.

Sonuç. Bir ekip içinde yardımlaşma ve dayanışma ne kadar çoksa o ekip o kadar başarılı olur.

5. Ön tarafta çok fazla kanat çırpan lider kazlar yorulunca arkaya geçerler ve arkadakilerle yer değiştirirler.

Sonuç. Başarılı ekiplerde liderlik ve sorumluluk zaman zaman paylaşılır.

Bir ekipte anlaşma, dayanışma ve yardımlaşma varsa o ekipte başarıdan söz edebiliriz. Yapmamız gereken, insanlara kaz kafalı demekten vazgeçmek ve yaban kazlarından öğrendiğimiz ekip çalışması ve dayanışmayı iş, aile ve sosyal hayatımızda uygulamak olmalıdır.

Personellerimiz Eğitimde"Takım Ruhu ve Kaz Kafalı Olmak"