BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ RAPORU 2014-2015

  • 03.03.2016
  • tarsustb
Küresel İlkeler Sözleşmesi, kollektif hareketin gücünden yararlanarak, kurum ve kuruluşların, küreselleşmenin negatif etkilerini ortadan kaldırmaya destek olmaları için, sorumlu vatandaşlık kavramını yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Bu sayede özel sektör ve diğer sosyal paydaşlar ile işbirliği yaparak temel vizyonu olan “sürdürülebilir ve kapsamcı bir küresel ekonomiyi sağlamayı” hedeflemektedir.

Küresel İlkeler Sözleşmesi, üzerine kurulu olduğu prensiplerin gerçekleştirilmesi için şirketlerin, kamu kuruluşlarının, çalışma ve sivil toplum örgütlerinin halka sorumluluk, şeffaflık ve kendi geleceklerini sürdürülebilir hale getirebilmek amacıyla çalışacağına güvenme esasına dayanarak çalışmaktadır. Küresel İlkeler Sözleşmesi bir ‘Ağ'dır.

Tarsus Ticaret Borsası 27 Mart 2014 yılında imzaladığı Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında Kurumsal Sosyal Sorumluluk performansını kurum ilkeleri doğrultusunda Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu’nda iş dünyasına ortak bir kalkınma kültürü oluşturan, evrensel ilkeler öneren yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımını benimsemiş, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesini Kurum kültürünün bir parçası haline getireceğini ilan ederek Global Compact’a katılımcı olmuştur.

Tarsus Ticaret Borsası’nın en önemli önceliği, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, bunun için meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak, koşulları ve paydaş beklentilerini ve geribildirimleri doğru bir şekilde analiz ederek, mevcut durumu hep daha ileriye taşımaktır.

Bu kapsamda, TTB olarak 2014-2015 yılına ilişkin ilk kez yayımlamış olduğumuz bu rapor, taahhütte bulunduğumuz BM Global Compact İlkeleri kapsamında organ üyelerimizle, üyelerimizle, çalışanlarımızla paydaşlarımıza, bulunduğumuz bölgeye yönelik gerçekleştirmiş olduğumuz başarılı uygulama örneklerine yer verilmiştir.

Her şeyden önce, Tarsus'a, dolayısıyla Türkiye Ekonomisine kazandırılan tüm alt yapı yatırımlarıyla gerçek anlamda Borsacılık yapılması hedeflenen Tarsus Ticaret Borsası’nda, Türk Ekonomisinin kanayan yarası olan "Kayıt dışı Ekonomi'nin sonlandırılmasında bu tarihten itibaren önemli bir yer tutmaktadır.

Bugün Tarsus Ticaret Borsası, alt yapı olarak gereken tüm tesis ve yapılanmayı tamamlamıştır. Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak desteğimizi beyan ettiğimiz insan haklarına, çevreye, çalışma standartlarına ve yolsuzlukla mücadelede kendi kurum ilkelerimize de sadık kalarak kurum kültürü ve ilkelerimize olan bağlılıkla;
* güvenilirlik
* adalet
* tarafsızlık
* etkinlik (hız, esneklik ve verimlilik)
* saydamlık
* sorumluluk bilinci
* çöz1üm odaklılık
* yetkinlik
* sürekli gelişim ve kurum kaynaklarımızı şeffaf , hesap verebilir tasarrufu da ön planda tutacak şekilde davranarak, şahıslara değil kuruma hizmeti esas alarak bu doğrultuda ilgili tüm paydaşlarımıza yansıtabilmek için başladığımız çalışmaları misyonumuz kapsamında geliştirecek, önümüzdeki yıllarda toplumumuza ve onun kurumlarına da yayarak sürdürme hedefindeyiz.

TARSUS TİCARET BORSASI’ nın Ülkemize ve Tarsus’a sağladığı hizmet faaliyetlerinde bize olan katkılarından dolayı tüm Dış Paydaşlarımıza, Üyelerimize, Meclisimize, Yönetim Kurulumuza ve Çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunarım.

Raporun linki;
https://www.unglobalcompact.org/participation/report/cop/create-and-submit/detail/218701
BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ RAPORU 2014-2015