TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR

  • 25.02.2016
  • tarsustb

Organik Tarım ve Zeytin Yetiştiriciliği Projesi kapsamında yapılacak olan çalışmalara ilişkin olarak Borsamızda gerçekleştirilen toplantıya; Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Meclis üyemiz İsmail Hakkı Ekincioğlu, Borsamız sektör temsilcileri ve zeytin üreticileri katıldı.

Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala, Tarsus tarımın ana kaynağı olduğunu ve motor gücüne sahip olduğunu ve 'Organik Zeytin Yetiştiriciliği' Projesinin son derece önemsediklerini söyledi.

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Koruma (ÇATAK) Projesi kapsamında Berdan Havzasında 'Organik Zeytin Yetiştiriciliği' Projesi kapsamında 14 mahalle, 206 üretici ve 3 Bin 159 dekar alanda uygulama yapıldığını söyledi.

Tarsus'ta yeşil salamura özelliği ve eşsiz yağ kalitesi nedeniyle menşeinin Tarsus ait olan 'Tarsus Sarı Ulak' zeytin çeşidine ev sahipliği yapması ve gerekse diğer çeşitlerinden yetiştirildiği bir bölge olması nedeniyle zeytincilikte önemli bir ilçe olduğunu hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, "Bakanlığımızın ödenekleri doğrultusunda proje her üretici için 3 yıl uygulanmaktadır." dedi. 

Dünya zeytin üretimi sırasında Türkiye’nin 6. sırada olduğunu ve bölgemizin bu üretime katkı payının büyük olduğunu söyleyen Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, mutlaka örgütlenerek, 'Zeytin Platformu"nun kurulması gerekliliğinin altını çizdi. Konuşmasının devamında Türkiye sahip olduğu zengin ekolojik yapısıyla, dünyada organik tarımsal üretime en uygun ülkelerden birisidir. 

Doğal kaynakların ve çevrenin korunması, ekolojik dengenin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, üreticiye güvenilir, kaliteli ürünlerin sunulması için insan sağlığına, çevreye zarar vermeyen, üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü ve sertifikalı olarak yapılan organik zeytin, zeytinyağı üretimi, ürün işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlama aşamalarında yeni yaklaşımlar kazanmak ve bu konularda eğitim, yayım tekniklerini geliştirmek önceliğimiz olmalıdır.

Türkiye organik zeytin üreten ülkeler arasında İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Tunus’tan sonra 6. sırada yer almaktadır. 

Tarsus'ta 40 bin dönümde 1 milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir.Üretimin yaklaşık yarısı yağlık olarak işlenmektedir.Ağaç başı ortalama verim Türkiye ortalamasının nerdeyse 2 katıdır. 

Organik zeytin, zeytinyağı üretimi aşamasında ve pazarlama aşamalarında yeni yaklaşımlar kazanmak ve bu konularda eğitim, yayım tekniklerini geliştirerek Tarsus SARIULAK zeytinimizi marka haline getirmek, marka değerini yükseltmek, ve kentimizin adını ön plana taşımamız gerekmektedir.

Sonuç olarak İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz , Belediyemiz, Borsamız Ticaret ve Sanayi Odamız , Ziraat Odamız ile borsamızda faaliyetlerini yürüten sektör temsilcilerimiz arasında sağladığımız işbirliği, fikirbirliği ile "Birlikte Rahmet var sözüyle yola çıkarak "TARSUS ZEYTİN PLATFORMU" oluşturulması konusunda ortak kararımız oluşmuştur. Bundan sonraki süreçte kurduğumuz platform en dinamik şekilde çalışarak  özellikle "Tarsus SARIULAK Zeytini ve Tarsus SARIULAK Zeytin Yağı için coğrafi işaret alınması ve Tarsus'ta MARKA değer yaratılması için  çalışmalarımıza hız vereceğiz." dedi. 

Daha sonra Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Dr. Şebnem Kurt, Mersin'deki organik tarım ürünlerinin başında Defne, Kocayemiş, Sandal, Keçiboynuzu, Yaban Mersini, Yabani Armut ve Kekik'in geldiğini söyledi.

Kurt,toplantıdaki katılımcılara bölgemizdeki organik tarım üretimi konusunda rakamsal açıklamalarda bulunarak, sunumu gerçekleştirdi.

 

TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR
TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR
TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR
TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR
TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR
TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR