Tarsus’ta ilk borsa 1926 yılında kurulmuş fakat üç yıllık bir faaliyetten sonra kapanmıştır. 25 yıl sonra, duyulan ihtiyaç üzerine tekrar açılmıştır. Bu yirmi beş yıllık süre borsalar arasında Tarsus borsası adına bir özellik taşımaktadır. Bu ikinci kuruluş 9.Ağustos.1951 yılında gerçekleşmiş ve borsa 15.Mart.1952 günü 133 kayıtlı üye ile faaliyete geçmiştir. Kuruluş tarihinden 1976 yılına kadar Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte, şu anda Ticaret ve Sanayi Odasının olduğu yerdeki yıkılan binada hizmet vermiştir.
Tarsus Ticaret Borsası 1976 yılından 04/Ağustos/2014 yılına kadar tam 38 yıl hizmet verdiği binasından yaklaşık 30 dönüm üzerine kurulan tam teşekküllü yeni idare merkezine taşınmıştır. 2014’ün Ağustos ayında yerleştiğimiz "Yeni Hizmet Alanı ve Binamız", Soğuk Hava Depolarımız, Hububat Depoları , 40 bin Tonlu Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A. Ş. ve 80 tonluk hakem kantar hizmetleri ile teknik ve bilişim sistemlerinin sonuna kadar kullanıldığı, ekonomik ve sosyal amaçlı çalışmalarla tam bir “Ticaret Borsası” hizmetlerine cevap verecek şekilde yapılanmıştır.
Yeni İdari binamız toplamda 1822 m2 olup, zemin oturumu 372 m2 dır. Normal katların alanları ise 362 m2 olarak tamamlanmıştır. 1 . Katta 55 kişi izlenebilme kapasiteli 285 m2 satış salonu bulunmaktadır. İdari bina 4. katta konferans salonu 155 kişilik olup toplam 178 m2 alandan oluşmaktadır. Binanın 2. katı idari personel ve 3. katı üst yönetim katı olarak ayrılmıştır.
Zemin kat sosyal faaliyetlere uygun olup, fotoğraf sergisi ve Çukurova Sanayi İşletmeleri A.Ş ‘nin müze bölümüne sahitir.
Çatı katı 372 m2 fiziki oturumu ile sosyal tesis olarak düşünülmektedir. Bu alanın 20 m2 si mutfaktır. Yeni hizmet alanımızda 80 tonluk kantarımız çalışır vaziyette konuklandırılmıştır. Aynı kompleks içinde 200 metrekare büyüklüğünde 11 adet 0 derece ve 2 adet -18 derece soğuk hava tesislerimiz hizmete açıklmıştır.
Şahin mahallesi 4612 ada 2 parselde tapulu 12.152 m2 ,4613 ada 1 nolu parselde 315 metrekare, 4605 ada 1 nolu parselde 330 metrekare ve 4606 ada 1 nolu parselde 365 metrekare 4 adet arsa, Tarım ürünlerine yönelik depo, silo yapımı için 4608 ada ve 4608 adada bulunan 10.753 m2, 4612 adada 3.342m2 ile belediyeye ait 2.332.,46 m2 yol satın alınarak 4612 ada 5 parselde tek tapuda toplam 16.427,46 m2. arsamızda 24 adet büro, 14 adet 200 metrekare tahıl depoları ve 1 adet zeytin işleme tesisi bulunmaktadır.
Üyelerimize kaliteli ve en hızlı şekilde hizmet vermeyi benimseyen Tarsus Ticaret Borsası 2014 yılında Akredite Borsa tescili ile Avrupa ve Dünya standartlarında hizmet veren odalar arasında yerini almıştır. TOBB Akreditasyon Sistemi dahilinde yapılan denetimlerin de başarılı geçmesiyle Borsalar arasında en yüksek puanla beş yıldızlı hizmet veren "A" Kalite Akredite borsa sertifikasın sahiptir.
Tarsus Ticaret Borsası teknolojik ve çağdaş iletişim ve sistem araçları ile kuruluşundan bu yana her geçen gün kendisini aşan bir bilinçle üyelerine hizmet vermeye devam etmektedir. Tarsus Ticaret Borsası tahıl laboratuarı, Satış Salonu, Pazar yeri, teknik personeli, son teknolojik iletişim ağı İle bölgenin ekonomik nabzını da tutmaktadır.
Ticaret Borsalarının faydaları ise şöyle sıralanabilir:
A) Çiftçinin ürettiği tarım ürünleri piyasanın mevcut şartları içinde gerçek değerine ulaştığı ölçüde, Devletin tarım sektöründe destekleme politikaları sebebiyle üstleneceği mali yük azalır.
B)Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin alım satımının Borsaya tescili ile kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması sağlanmakta böylece, devletin bu ürünler üzerinde stopaj KDV ve vergi kayıp ve kaçakları önlenmektedir.
C)Ticaret borsaları, önceden tahmini mümkün dalgalanmaları da istikrara kavuşturur.
D) Ticaret Borsaları Müteahhitlik Piyasasında Çalışan Kişiler İçin Avantaj Sağlar.
İşadamı riskten kurtulmak için, ticaret borsasında taahhüt ettiği teslim tarihi ve mal miktarı ile uyumlu olarak bu maldan vadeli alım yaparak riskten kurtulmuş olur.
E) Ticaret Borsaları İhracatçıya Avantaj Sağlar;
Gıda, tekstil gibi sanayi dallarında çalışan üretici ihracatçılar vadeli alım sözleşmeleri yaparak, ihracat taahhütlerini zamanında, istenilen kalite ve fiyatta yerine getirme imkanı bulabilmektedirler.
F) Ticaret Borsaları Tüketici Menfaatlerini Korur;
Ticaret Borsaları üretimi ve tüketimi son derece yaygın olan tarım ürünlerinin bölge ve zaman bakımından fiyat farklarını kısmen telafi ederek, tüketicinin menfaatlerine uygun adil ve gerçek fiyatların oluşumuna katkıda bulunur.
G) Ticaret Borsaları Üreticiye Fayda Sağlar: Borsalar üreticilerin, ürünlerini çok miktarda alıcı karşısında arz edebildikleri, böylece o günkü şartlar içinde, güvenle ve gerçek fiyatla satabildikleri bir piyasadır.
H) Ticaret Borsalarına sadece borsaya kayıtlı üyeler girebilirler ve borsada işlem yapabilirler. Bu sınırlamanın tek istisnası tarım üreticileridir. Bu sebeple, her borsada satıcıların önemli bir bölümünü tarım üreticileri oluşturur.
I)Tahkim Yöntemiyle İhtilafların Çözümünde Zaman Kaybı Yaşanmaz ! Üyeler arasında meydana gelen anlaşmazlık ve uyuşmazlıklar Hakem Heyetleri marifetiyle çözülür.