Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı

  • 23.07.2018
  • tarsustb

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Akdeniz Meyve Sineğine karşı yürüttüğü Ulusal Mücadele Projesi kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğünce yapılan tespitler neticesinde 1500 dönümlük arazide kullanılmak üzere  Tarsus Ticaret Borsasında üreticilere tuzak dağıtımı yapıldı.

Tuzak dağıtımı öncesi Borsa toplantı salonunda üreticilere Akdeniz Meyve Sineği zararlısından korunmak için yapılması gerekli toplu mücadele yöntemleri İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan ve ilgili  yetkililerce  anlatıldı.

Borsa Başkanı Murat Kaya açılışta yaptığı konuşmada bu tür mücadele kapsamındaki desteklerin arttırılmasını isteyerek,  üretim ve kalitenin önemine değinerek, “Üretimimiz ne kadar kaliteli olursa, ne kadar verim yüksek olursa ülkemiz ve üreticilerimiz o denli faydalanıp, kalkınacaktır. Artık önümüzdeki yılın savaşları gıda savaşları olacaktır. Allah o kadar verimli topraklar bahşetmiş ki ülkemize, bizlerde bu topraklardan en sağlıklı, en kaliteli, en verimli ve en yüksek rekolteyi almalıyız. Üreticilerimiz verimli ve kaliteli üretim yapacak, ihracatçımız ürünleri hak edilen fiyattan satın alacak ve yurtdışına en yüksek fiyattan satacak. Bunun için hepimize önemli görevler düşüyor. Ticaret Borsası olarak üretimin kaliteli ve verimli olması konusunda Kaymakamlığımız ve Tarım Müdürlüğü ile birlikte ortak projeleri uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Erdoğan,  ekonomik değeri yüksek olan narenciye, turunçgil, sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelen Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı Bakanlığın geniş çaplı bir mücadele programı yürüttüğünü, ancak mücadele kapsamının toplu bir mücadele yapılması halinde zararlının kontrol altına alınabileceğine ve zararından korunulabileceğinin önemine değindi.

İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, “Akdeniz Meyve Sineğinin 260’ın üzerine konukçusu olmakla birlikte yayılım alanı bakımından Amerika’dan, Asya’ya, Avrupa’dan, Afrika’ya geniş bir yayılım göstermesi sebebiyle tüm dünyada bir numaralı meyve sebze zararlısı olarak kabul görmektedir. Mücadele kapsamında Doğu Akdeniz bölgesinde Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin illerini kapsayan Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Pilot Projesi dahilinde ilçemizde 6 bin 100 adet tuzak, 1500 dekar alanı kapsayacak şekilde dağıtımını yapacağız ve gerekli kontroller teknik personellerimizce takip edilecektir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürü Arif Abalı  Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi kapsamında, Mersin il genelinde çok ciddi çalışmalar yapıldığına değindi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram ise Akdeniz meyve Sineği zararlısı ile mutlaka toplu mücadele yapılması gerektiğini ifade ederken bu zararlı için verilen desteklerinde arttırılacağını sözlerine ekledi.

Kaymakam Yüksel Ünal ise konuşmasında, üretimin önemine değinerek, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini, kaliteli ve rekoltenin yüksek olduğu bu ürünlerde Tarsus’un yaş meyve ve sebze ihracatının gelişmesi noktasında büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek “Bu bağlamda üreticinin tüm emeklerine ilçe tarım müdürlüğü ve personellerinin katkıları devam edecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Yüksel Ünal, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürü Arif Abalı, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, İl Zirai Karantina Müdürü Abdulkerim Çiçek, Tarsus İlçe  Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kalaycı, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya,Tarsus TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Hıdıroğlu, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Onur Ateş , Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu,Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü ile birlikte tuzaklar üreticilere dağıttı.

Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı
Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı
Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı
Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı
Borsada Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Dağıtıldı