Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Yöntemleri Değerlendirildi

  • 28.06.2018
  • tarsustb

Bölgemiz için ekonomik değeri yüksek olan başta turunçgil olmak üzere, sert çekirdekliler, nar, hurma gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelen Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı Tarsus Ticaret Borsasında düzenlenen toplantıda, Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülmekte olan Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı yapılması zorunlu mücadele yöntemleri değerlendirildi.

Toplantıdan çıkan BASIN NOTU

 

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ MÜCADELESİ BASIN NOTU:

Bilindiği üzere İlçemizde Akdeniz Meyve Sineği izleme ve mücadele çalışmaları Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülmekte olup, bu kapsamda kritik periyot dönemlerinde haftada iki, diğer dönemlerde haftada bir olmak üzere sürvey ve tuzaklama çalışmaları ilgili teknik Personellerince yapılmaktadır. Bu çalışmalarda  bölgemizde  Kış  ve  Bahar  aylarının  sıcaklık  değerlerinin  mevsim  ortalamalarının üzerinde  seyretmesinden  dolayı  İlçemiz  üreticileri,  Belediye  Başkanlığı,  Ziraat  Odası  ve  Muhtarlıklar  vasıtası ile 26.04.2018 Tarihinde ilgili yazı ile uyarılmıştır.

Akdeniz Meyve Sineği gerek yüksek üreme kabiliyeti gerekse olumsuz çevre koşullarına adaptasyonu sayesinde ülkemizde en önemli meyve zararlısı konumuna gelmiştir. Akdeniz Meyve Sineği, çoğu üründe mücadele yapılmadığı taktirde %90 ‘a varan zarara neden olmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği zararlısı Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce dikkat ile takip etdilmekte, gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Bu kapsamda NİSAN ayında tüm muhtarlıklar ve ilgili kurumlar Akdeniz Meyve Sineği epidemi riski için uyarılmıştır. Teknik Personellerin yürütmüş olduğu çalışmalarda aynı risk faktörünün narenciye ürünleri içinde tehdit oluşturduğu görülmektedir.

Zararlının mücadelesinde ise ilkbahar ve sonbaharda yapılan toprak işlemeler, yere dökülen meyve ve toprakta kışlayan Akdeniz Meyve Sineği pupalarına zarar verecek, ergin hale gelmesini engelleyecektir. İlkbahar döneminde tespit amaçlı asılan tuzaklar ile Akdeniz Meyve Sineği çıkışları tespit edildiğinde yem-dal ilaçlamasına başlanılmalıdır. Bu dönem zararlının yem dal ilaçlamasına en hassas olduğu dönemlerdir.

Meyve olgunlaşmasının 30-45 gün öncesi tuzakla mücadeleye başlamak için en uygun dönemdir. Ancak erkenci meyve çeşitlerinde tuzaklama çalışması hasad zamanının 15-25 gün öncesine kadar çekilebilir. Tuzaklarda 15 ergin /gün ve üstü sayılara rastlanıldığı dönemlerde, alanda yüksek popülasyonu kırmak amacı ile ruhsatlı pestisitler uygulanabilir.

Akdeniz Meyve Sineği çoğu böcek grubu gibi ayın ilk dördünlerinde(İlk Hilalden Dolunaya kadar geçen süre) yüksek faaliyet göstermektedir. Özellikle bu dönemlerde tuzaklar kontrol edilerek pestisit uygulamalarına karar verilmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bioteknik Mücadele Yöntemlerinin Desteklenmesi Kapsamında Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı kullanan çiftçilerimize dekara 50 TL destek verilmektedir. Bu sayede tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Yöntemleri Değerlendirildi
Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Yöntemleri Değerlendirildi
Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Yöntemleri Değerlendirildi
Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Yöntemleri Değerlendirildi