TOBB Nefes Kredisi 2018

  • 31.03.2018
  • tarsustb

Düşük faiz ve oranlarıyla geçtiğimiz sene KOBİ’lere cansuyu olan TOBB Nefes Kredisi Projesi yeniden başlıyor. TOBB öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla atıldı. Aylık 0,99 faiz/kar payı oranı ve 12 ay vade imkânı ile iki üç ay içerisinde yaklaşık 50 bin Oda-Borsa üyesinin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisi’nde bankalar belli oldu.

Nefes Kredisi verecek bankalar Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım olarak belirlendi.

Üyelerimiz 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nefes Kredisi’nden faydalanmaya başlayacak.

KOBİ’ler ‘Nefes’ Alacak

·         Kredilerde durgunluğun yaşandığı ve faizlerin yüksek olduğu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini taşın altına koydu. Alınan önlemlerle Aralık 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başladı.

·         KGF destekleri aracılığıyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkanı oluşturuldu. Geçtiğimiz sene Nefes Kredisi ile 5 milyar TL’lik kredi hacim yaratıldı. 1 senede 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlandı.

·         KOBİ’lere nefes olacak yeni projede birbirinden değerli 8 kurumun işbirliği ile geliyor. TOBB ile KGF, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım KOBİ’ler için bir araya geliyor. Bu değerli bankaların desteğiyle Nefes Kredisi artık daha güçlü.

·         Projede; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarını 6 bankaya yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere %0,99 aylık faiz oranı ve 12 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarına imkan sağlayacak. Yani TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarının üyelerinin kullanımına açıyor. Teminat yetersizliğinden kredi kullanamayan KOBİ’lere de yıllardır olduğu gibi yine KGF destek olacak.

·         Gelecek vaad eden işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak misyonuyla kurulan Kredi Garanti Fonu ise bu proje kapsamında KOBİ’lere %85 oranında Hazine destekli kefalet sağlayacak. TOBB Nefes Kredisinde KGF, üyelerimize kefil olacak.

·         KGF’nin vereceği Hazine destekli kefalet ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış olacak. KGF, Portföy Garanti Sistemi ile aynı gün işlemi sonuçlandıracak. İşletmelerimiz günler içerisinde hızlıca kredilerini kullanacaklar.

·         2-3 ay gibi kısa bir sürede 50 bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanması bekleniyor.

·         Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oda ve borsaların 500 milyon TL’lik mevduatı adı geçen Bankalara aktaracak ve KOBİ’lerin bu miktarın 10 katı oranında yani 5 milyar TL kredi kullanmalarına imkân sağlayacak.

·         KOBİ’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre en fazla 200 bin TL kredi kullanabilecekler ve bu krediyi aylık eşit taksitlerle 12 ayda geri ödeyecekler.

Kredi Süreci Nasıl İşleyecek

·         TOBB üyesi KOBİ, üye olduğu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.

·         KOBİ, aldığı faaliyet belgesi ile 6 bankanın Türkiye genelindeki şubelerine giderek TOBB Nefes Kredisi başvurusu yapacak.

·         Bankalar, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunluğu değerlendirecek

·         Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ'ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

Masraf en fazla 51 TL

·         Bankaların TOBB Nefes Kredisi için alacağı masraf kefalet oranının %0,03’ü (onbinde üç) ile sınırlı olacak. Dolasıyla bankalar 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak. KOBİ’lerimizi düşük faizin yanı sıra düşük masraftan da yararlanacak.

TOBB Nefes Kredisi 2018