2017 Yılı Faaliyet Raporu Açıklandı

  • 01.02.2018
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası 2017 FAALİYET RAPORU'nu 31 Ocak 2018 tarihli Olağan Meclis Toplantısında görüşerek onayladı.

Başkan Murat Kaya faaliyet raporunda "Başarı birlikte kazanılır" ifadesini vurguladı.

Başkan Murat Kaya Meclis Toplantısında her yıl düzenli olarak Borsa Meclisinin bilgisinde faaliyet raporu hazırladıklarını ifade ederek toplantıda şu ifadelere de yer verdi.

Kalite Yönetim Sistemi ve Akreditasyon Sistemi kurmayı, kalite politikasını oluşturmayı, kurum hedeflerini belirlemeyi, kurum hedeflerini, kalite yönetim sistemini ve akreditasyon sistemini gözden geçirerek bu sistemlerin sürdürülebilmesi için gerekli kaynakları seferber ettiğimiz planımızın 1. çeyreği 2017 yılı sonu ile bitti. Önümüzdeki yıl planımıza sadık kalarak 2. çeyrekte daha kaliteli hizmet sunmayı hedefliyoruz. Yıl sonu itibarı ile personellerimizin yıllık performansları ölçülecek, ilgili talimat çerçevesinde bizde başarılı personellerimiz ödüllendireceğiz. "Başarı birlikte kazanılır" diyerek  stratejik planımızın yürütülmesi ve yönetilmesi hususunda 2018 yılında 3 yönetim kurulumuzu görevlendirdik. Kalite hedeflerimizi yeniden belirleyeceğimiz bu yılda misyon, vizyon, gelişmeye açık yönlerimizi ve kalite politikamızı değerlendirmek amacıyla paydaşlarımız anket sorularımızı gönderdik ve geri dönüşümlerini almaktayız. Yine bu yılda 2018 yılı için Üye Öneri ve İstek Formlarımız üyelerimize gönderilmeye başlandı.

Stratejik planımızın yürütülmesine ve uygulamasına dair geliştirme ve katkıda bulunulması noktasında bizler kadar öncelikle üyelerimize ve paydaşlarımıza da görev düşmektedir.

Stratejik planımız kapsamında 2017 yılı performansımızı değerlendirdiğimiz, 2018 yılı ile ilgili yeni düzenlemelerle hareketlilik planımızı da revize ettik. 2017-2020 Yılları 3. Dönem Stratejik Planımızı da sosyal, ekonomik, politik ve ticari etmenlerin konjüktürüne bağlı olarak gerek görülen ihtiyaç üzerine revizesini gerçekleştirdik. Yeni dönemi hareketlilik üzerine planlayarak daha dinamik bir yapı ile yolumuza devam edeceğiz.

TÜRK TARIMI İÇİN;

Elinizde doğru veri olmadan doğru projeksiyon oluşturmak ve geleceğe yönelik üretim planlaması yapmak mümkün değil. 2017 yılında  tarıma 10 milyar TL destek verildi. Son 10 yılda verilen destekler toplamı 80 milyar TL'yi geçti. Tarımsal üretimde verimlilik başta olmak üzere bunun tarımsal üretimde verimlilik başta olmak üzere nasıl bir etki yarattığı analiz edilmiyor.

Tarım kesiminin desteklenmesinin özellikle zaruret arz eden, günlük yaşamda olmazsa olmazımız olan özellikle  İthalatına bağımlı olduğumuz bitkisel ve hayvansal ürünlerin hazırda üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerle ikame edilmesine veya  ikame edilemiyorsa üretilmesi için teşviklerin yenilenmesi, ne kadar kaliteli üretirsen o kadar destek mantığı ile iç üretimin canlandırılması gerekmektedir.

Özellikle insan ve hayvan beslenmesinde tüketime yönelik sanayi ürünü olarak kullandığımız tarım ürünlerinin üretilmesi aşamasında kullanılan tohum, gübre, ilaç ve teknolojik tarım aletlerinin yurt dışından ithal edilmesinden dolayı üretim maliyetlerini artırmaktadır. Üretim aşamasında katma değeri yüksek, dış ticaret dengesi düşük olan soya , pamuk gibi ürünlerin tamamen yerli kaynaklar aracılığıyla  arz-talep dengesi dikkate alınarak üretiminin teşviklerle arttırılması, üretiminde çiftçiye verilen tarımsal destekler ekim zamanından hasat zamanına kadar kademeli olarak ödenmelidir. Bu tip ürünlerin tohumunu üretecek AR-GE çalışmaları da desteklenmesi ise en önemli zarurettir.

İHRACAT HAMLEMİZ URGE PROJEMİZ İLE DEVAM ETMEKTEDİR

Borsanın URGE projesi kapsamındaki firmaların şirket içi yapılanmalarının ihracat stratejilerine uygun hale getirilmesi ve sistematik dış ticaret ve pazar araştırması yetkinliği kazandırmayı hedeflemekteyiz.İhracat yapmak ya da yapmaya başlamak her şirket için yeni bir ilerleme aşamasıdır. Yurt içi pazara ilaveten yurt dışı pazarlara yönelmek yepyeni yetenekleri gerektirir. Başarılı bir iş stratejisi geliştirmek; işin, piyasanın ve müşterilerin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektirmektedir. Firmaların yol haritasının doğru bir şekilde kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Üyelerimiz Ekonomi Bakanlığı ve Borsamızın desteklerini mutlaka fırsata çevirecektir.

Ülke ve Tarsus ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu projede Tarsus Ticaret Borsası olarak, hedefimiz mevcutta ihracat yaptığımız ülkelerin dışında da yeni ihracat yapabileceğimiz ülkeleri keşfetmek ve Tarsus'ta üretilen ürünlerin kalitesini bütün dünya ya göstermek olacaktır.Faaliyet Raporumuzun ÖNERİ VE TEDBİRLER başlığında değindiğimiz "Bölgemizde kalkınmanın katalizörlerinden biri olan ihracat açısından yararlanılacak kaynakları ortaya çıkarmak, bölgesel tarımsal ihracat oranlarının artırılarak ekonomik bir odak haline gelmeyi planlamalıyız." konusuna gerekli önemin verilmesini temenni eder,"Başarı birlikte kazanılır" 2018 yılındaki sloganımızla 2. çeyrek stratejik planımızın hayırlı olmasını diler, 2017 Faaliyet Raporumuzun bilgisini sunarım.

 

MURAT KAYA

BAŞKAN

 

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

2017 Yılı Faaliyet Raporu Açıklandı