Borsa Meclisi Ekim Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi; "Tarlanın gübresi, sahibinin ayak izidir"

  • 27.10.2021
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis toplantısı gerçekleşti.
Meclis Başkanı İsmail Hakkı Ekincioğlu Başkanlığında toplanan Borsa Meclisi, gündemin görüşülmesinin ardından ülke gündemi, genel ekonomi ve ticareti hakkında istişarede bulundular.
Borsa, Ekim Ayı Meclis toplantısında; yaş meyve sebze ile narenciyenin üretimi, ihracatı ve tarım ürünlerinin yeterliliği, üretimde girdi fiyatlarının 2022 sezonuna etkisi, iklim değişikliğine bağlı tarla ve bahçe bitkilerinin durumu istişare edildi.
Türkiye narenciye üretiminin bu yıl 5,5 milyon ton seviyesine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Meclis Başkanı Ekincioğlu,” Üretim var, kalite var, ancak fiyat yok. Yurtdışının istediği ürünlerin tamamını üretiyoruz, pazarda rakiplerimiz ile kıyasıya mücadele içindeyiz. Yağışların olmaması da genel anlamda bizi de üreticimize de pazarlama noktasında yoruyor.” belirtti.

"Tarlanın gübresi, sahibinin ayak izidir"
Başkan Murat Kaya, gıda enflasyonunun dünya genelinde birçok ülkeyi yakından ilgilendirdiğini ve ülkeler için önemli bir ekonomik sorun haline döndüğünü belirttiği toplantıda, TUİK’in Bitkisel Üretim Ekim ayı açıklamasında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağının tahmin edildiğini söyledi,

Başkan Murat Kaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü;” Eskilerin bir lafı vardır,” "Tarlanın gübresi sahibinin ayak izidir" derler. Üretim noktasında sorunumuz yok, ancak üretim maliyetlerimizde yükselme çok. Tarla bitkileri üretiminden Bahçe bitkilerine çok hızlı ve yüksek alanlarda geçiş oldu. TUİK son tahmininde Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %14 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton, mısır üretiminin değişmeyerek 6,5 milyon ton, arpa üretiminin %30 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton olacağını söylüyor. Bu noktaya gelinmesinde girdi maliyetlerinin de etkisi var. Her zaman savunduğumuz gibi yeni, yenilikçi ve sürdürülebilir bir tarım ekonomisi uygulanmasına ihtiyacımız var” dedi.
Borsa Yönetim Kurulu faaliyetlerinden de bahseden Başkan Murat Kaya, “ Bugün Borsamızın geldiği nokta herkes tarafından takdirle karşılanıyor. Bur da bir daha bize güvenen üyelerimize, meclis üyelerimize, yönetim kurulu üyelerimize ve çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Son olarak;
Milletimizin ortak iradesiyle ve imanla hep beraber, el ele gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin son noktası olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 98. Yıldönümüne de kutluyorum “ dedi.


Click the banner to read this article in English or Russian

Borsa Meclisi Ekim Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi; "Tarlanın gübresi, sahibinin ayak izidir"