Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti

  • 04.05.2018
  • tarsustb

Yaklaşan Buğday sezonunda, Toprak Mahsulleri Ofisi Adana Şube Müdürlüğü Yenice Ajans Amirliği ile Mersin Şube Müdürlüğü birlikteliğinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin de katılımcı oldukları Borsa Üyelerine yönelik Buğdayda Kalite özelliklerine yönelik düzenlenen "Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği " eğitimi Borsanın satış salonunda gerçekleşti.

Eğitime katılan üyelere Borsanın hazırlamış olduğu 2018 yılı buğday  projeksiyon  raporunu Başkan Murat Kaya eğitim öncesinde, sektöre ait Dünya ve Türkiye'de 2018 yılı beklentileri üyelerle istişare ortamında  paylaştı.

Adana Şube Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Hasan Keyif ile Yenice Ajans Amirliğinden İşyeri Yetkilisi Turgut Tamdoğan'ın “Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği” konu başlığında sundukları buğdayın fiziksel özelliklerini tanıtan bilgilendirme eğitimine Mersin Şube Müdürü Baki Karakoç ile Şube Müdür yardımcısı Turgay Gündeşlik 'te katkı sağlayarak üyelerden gelen soruları yanıtladılar.

Başkan Murat Kaya konuşmasında şu ifadelere değindi.

"Üretim deseni itibariyle tarla bitkileri grubunun en önemli üretim bölgelerinden biri olan Çukurova da Buğday gibi insan beslenmesindeki en temel ürünün 2017 yılı üretimi 1 milyon tona ulaşmıştır.

İklim, toprak, topografya özellikleri bakımından birbirine benzer olan, ülkenin idari yapılanmasına uygun, yönetilebilir büyüklükte, tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun  yetiştirilebildiği bölgeler tarım havzası olarak kabul edilmiş, ülke genelinde 941 adet tarım havzası belirlenmiştir. Buğdayın üretim bölgelerinde farklı şekilde desteklenmesi gerekmekteyken Türkiye’nin tamamında aynı şekilde desteklenmesi, buğday ekiliş alanlarından çoğu üreticinin diğer ürünlerde daha fazla kar elde ettiği nedeniyle buğday üretiminden uzaklaşacağı muhtemel düşüncelerimiz arasındadır. Bu durum farklı tarımsal üretim bitkileri içinde geçerlidir.

DÜNYA FİYATLARINDA TÜRK ÜRETİCİSİNİN DURUMU

Olası böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde gelecek açısından tedirgin edici bu durumun yaşanmaması açısından önümüzdeki projeksiyonları iyi tartmalı ve değerlendirmeliyiz. Dünya fiyatlarını baz alarak bugün dünya piyasasında buğday fiyatının 220 -230 dolar seviyelerinde değerlendirmede bulunmamız ve iç piyasa analizinin ekiliş ve rekolte verilerini kaliteli buğday üzerinden düşünmeden değerlendirmek ne yazık ki doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Çok değil daha 2 yıl önce 20 milyon ton buğday üretiminin altında gerçekleşen üretim tonajımızda nasıl sıkıntılar çekildiğini hatırlayalım. Biz buğdayımızı hem yüksek rekoltede hemde yüksek kalitede üretmek zorundayız.

 

ÖNEMLİ BİR ÜRETİCİ OLMAKLA BİRLİKTE SANAYİ ANLAMINDA DA İYİYİZ

Türkiye, hem önemli bir üretici hem de un ve makarna sanayisinde dünyada bir numara olan ülkedir.Geçen yıla nazaran iklimin etkileri nedeniyle özellikle bölgemizde hızla gelişim gösteren buğday çok yakın bir zamanda hasat edilecek ve bizim bölgemizde hasat biterken diğer bölgeler hasada başlayacaktır.Bu sebeple  Tarım Bakanlığı gerekli tedbirleri zamanında almalıdır.

2018 yılı üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık." dedi.

Bol ve bereketli bir sezon geçirmek dileğinde bulunan Başkan Murat Kaya TMO yetkililerine , İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerine ve üyelere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti
Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti
Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti
Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti
Fiziki Yöntemlerle Buğday Eksperliği Eğitimi Gerçekleşti