Tarsus Dikenli ( HİNT) İncirine Sahip Çıkıyor

• 14.02.2018

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan yönetiminde Tarsus Ticaret Borsasında toplanan ve 5200 Sayılı Kanuna göre kurulan Mersin İli Hint İnciri Üretici Birliği üyesi olan Tarsus Dikenli İncir yetiştiricisi Mehmet Ali Bozgaç, Hüsne Güllü, Tevfik Ekiz, Ahmet Şaşmaz ve Mustafa Teke ile ziraat mühendisi Mustafa Ateş Tarsus'ta yetişen dikenli incirin geleceğine yönelik yapılacak faaliyetler konusunda istişarede bulundu.

Hayri Erdoğan, " Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan "dikenli incirin", Tarım Araştırma kuruluşlarınca yapılan çalışmalar sonucunda; Tarsus’da incir gediği, karayayla, taş obası, sayköy civarında,  ve diğer  yerlerimizde son derece kaliteli türleri yetişmektedir.Biz kurulan birlik sayesinde bu türlerden alınacak fidanlarla dikim yapılması halinde ve ıslah çalışmaları ile daha iyi sonuçlar alabileceğiz. Ekonomik değeri çok yüksek olan dikenli incirimiz bunun ötesinde dalları ve olgunlaşmamış meyveleri tıp alanında da kullanılmaktadır. İtalya, İspanya, Yunanistan, Meksika ve Tunus’da büyük ölçekli arazilerde kapama bahçecilik şeklinde yapılan dikenli incir yetiştiriciliğinde Avrupa’nın en büyük dikenli incir üreticisi İtalya’da çoğunlukla Sicilya da 8 bin hektar alanda, sık ekim yöntemi ile 80.000 Ton dikenli incir üretimi yapılmaktadır. Bizde yakın bir dönemde işbirliğinden hareketle dikenli incirimiz için çalışmalarını başlattığımız bir alanda çiftçilerimize Tarsus Dikenli İncirin tarımsal üretimini yapmalarına çalışacağız. Birliğin merkezinin Tarsus'a alınması için Borsamız bu konuda bize bir büro yeri tahsis edecek." dedi.

Tarsus Dikenli ( HİNT) İncirine Sahip Çıkıyor